Rastem s knjigo

V okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo bomo aprila s sedmošolci obiskali splošno knjižnico v Gornji Radgoni. V dar bodo dobili izvirno slovensko leposlovno mladinsko delo, letos je to roman Mihe Mazzinija Zvezde vabijo. Roman je prejel nagrado Modra ptica 2016.

Kot predpripravo na obisk knjižnice smo se s sedmošolci pri pouku knjižnične vzgoje (v oktobru in novembru) pogovarjali o temah, ki jih obravnava roman. Roman zajema kar nekaj za najstnike vedno aktualnih tem: medvrstniško nasilje, nevarnosti spleta, resničnosti šovi, prijatelji ali starši?, neurejene družinske razmere (alkoholizem, brezposelnost, ločitev), samopodoba, ljubezen. Roman je problemski, ljubezenski, o prijateljstvu, detektivski … Učenci so v skupinah debatirali na izbrano temo ter na koncu svoja razmišljanja predstavili ostalim sošolcem. Plakati, ki so pri tem nastali, so bili razstavljeni v knjižnici.

Glavni cilj projekta Rastem s knjigo je spodbujanja bralne kulture. Ministrstvo za kulturo ga je začelo izvajati v šolskem letu 2006/2007. Kasneje je projekt začela voditi Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Izvaja se v 7. razredu osnovne šole in 1. letniku srednje šole.

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)